Bemar wygodny sposób serwowania posiłków

Bemar wygodny sposób serwowania posiłków

Bemary to urządzenia gastronomiczne wchodzące w skład wyposażenia restauracji i to tam znalazły one najlepsze dla siebie zastosowanie. Służą do utrzymywania właściwej temperatury przygotowanych wcześniej dań czy produktów. Wyróżnia się kilka typów bemarów: nadstawne, wolnostojące i jezdne.

Zasada działania bemara

Ten niezwykle praktyczny sprzęt gastronomiczny używany jest w restauracjach, stołówkach, fast foodach. Ciepło niezbędne do utrzymania odpowiedniej temperatury dań przenoszone jest przez wodę, która podgrzewana jest przez grzałki znajdujące się bezpośrednio pod pojemnikami z żywnością. Pojemniki bemara posiadają wyraźnie zaznaczoną linię określającą poziom maksymalnej ilości wlewanej wody. Do komór bemara wkłada się odpowiednią ilość pojemników gastronomicznych o wielkości i głębokości zależnej od danego modelu urządzenia. Nowoczesne bemary występują często w postaci wielopiętrowych szafek na kółkach i posiadają przyłącza elektryczne, dzięki temu mogą nie tylko podtrzymywać ciepło potrawy przez dłuższy czas, ale nawet ją podgrzewać. W gastronomii  fast foodowej, np. w szpitalach czy szkolnych i pracowniczych stołówkach często wbudowuje się je w wielkie lady bufetowe.

Bemar – ważne wyposażenie restauracji

W zależności od potrzeb, pojemniki w bemarach można dość swobodnie konfigurować. Mogą przybierać różną wielkość, można w danym momencie używać tylko jednego pojemnika lub wszystkie. Sposób wykorzystania zależy od okoliczności i możliwości naszego sprzętu gastronomicznego. W niektórych modelach bemarów pojemniki wyposażone są w specjalne uchwyty pomagające w wielokrotnym im przemieszczaniu. Zwykle posiadają też pokrywy, które przyczyniają się do utrzymywania ciepła. Bardzo często pokrywy zaopatrzone są w specjalną uszczelkę, wycięcie na łyżkę oraz wycięcia na uchwyty. To są co prawda szczegóły, ale jakże ułatwiające codzienne ich użytkowanie. Głównym zadaniem bemarów jest jak najdłuższe utrzymywanie ciepła potraw, sprawdzające się przede wszystkim w zbiorowym żywieniu. Bemar to niezwykle użyteczny sprzęt gastronomiczny dla restauracji specjalizującej się w serwowaniu dużej ilości dań w krótkim czasie. Dzięki bemarom możliwa jest obsługa naprawdę dużej ilości osób, pomaga w tym łatwość użytkowania tego sprzętu. Puste pojemniki błyskawicznie wymienia się na pełne zapewniając osobom stojącym w kolejce cały czas dopływ ciepłych posiłków.

Żywienie zbiorowe

Bemary najlepiej sprawdzają się wszędzie tam, gdzie obowiązuje żywienie zbiorowe, czyli w stołówkach szkolnych, pracowniczych, korzystają z nich szpitale, ale i wielkie galerie handlowe czy naprawdę duże sklepy samoobsługowe zapewniając swoim klientom możliwość zakupu ciepłego posiłku, ich zjedzenia w przystępnych warunkach i powrotu do zakupów.