Dla kogo wilki do mięsa?

Dla kogo wilki do miesa

Wilk do mięsa jest maszynką przeznaczoną do mielenia go w użytku profesjonalnym. Stanowi on prawdopodobnie jedno z najważniejszych urządzeń wykorzystywanych do obróbki żywności.

Tego typu urządzenia wykorzystywane są głównie w restauracjach, hotelach, sklepach mięsnych lub marketach, czyli ogólnie pojętej branży gastronomicznej. Używane są one także w miejscach takich jak szkoły lub szpitale, czyli w tak zwanych zakładach żywienia zbiorowego.
Wilki do mięsa charakteryzują się wysoką wydajnością, dużą gamą możliwych ustawień oraz wysoką jakością wykonania, co zapewni nam łatwe utrzymanie maszyny w czystości. Urządzenie to przy mieleniu mięsa może uzyskać wydajność rzędu 350kg/h. Lepsze modele tego typu pozwalają na ciągłą pracę nawet przez kilka godzin, a także wyposażone są w system schładzający mięso, co zapobiega przegrzewaniu się go podczas mielenia. Do tego często wyposażone są one w możliwość zmiany obrotu na lewe lub prawe, zabezpieczenia silnika przed jego przegrzaniem, przycisk resetu pozwalającym na ponownie uruchomienie urządzenia w przypadku jego zacięcia w trakcie mielenia oraz antypoślizgowe nóżki.
Takie wilki do mięsa bardzo często zostają uzupełnione przez różnego rodzaju akcesoria, które ułatwiają nam pracę. Można tutaj wymienić między innymi sitaki do mielenia, przystawki, które służą do nadziewania kiełbas lub szatkowania warzyw.

Podczas wyboru urządzenia należy brać pod uwagę także podajnik, który jest bardzo ważnym elementem – poprzez pojemność i kształt może wpływać na szybkość i wydajność naszej pracy. Ważne jest także by urządzenie posiadało awaryjny wyłącznik pozwalający przerwać pracę w razie nagłego wypadku, a także funkcje automatycznego wyłączenia urządzenia w przypadku przerw w dostawach energii elektrycznej. Jeśli zaś chodzi o materiał wykonania możemy wybierać urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium.

Podczas pracy z takim urządzeniem należy pamiętać o tym by mięso, które przygotowywane jest do mielenia, pozbawić kości i skóry. Może ono za to być surowe, gotowane, a nawet mrożone. Drugim ważnym aspektem jest to, że wilk do mięsa  oraz jego akcesoria używane w gastronomii muszą spełniać obowiązujące w naszym kraju normy prawne, a także posiadać odpowiednie atesty, które dopuszczają je do kontaktu z żywnością.

W sklepach, które oferują takie wilki do mięsa mają często bardzo różnorodny asortymenty tego typu urządzeń. Warto więc przed zakupem zastanowić się nad dobraniem go do naszych indywidualnych potrzeb oraz rodzaju działalności jaką prowadzimy. Takie urządzenie sprawi, że mięso, które poddamy obróbce zawsze będzie wysokiej jakości, ale przede wszystkim będzie pozbawione wszelkiego rodzaju konserwantów lub barwników.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne