Grill w restauracji

Grill w restauracji

Polacy uwielbiają grillować. Najwięksi miłośnicy rozpoczynają sezon już wczesną wioną, a kończą wraz z pierwszymi przymrozkami. Chociaż zdarzają się i tacy, którym nie straszne śniegi i nawet w zimowe wieczory zajadają się kiełbaskami pieczonymi na grillu. W każdym domu znajdziemy jakiś ruszt lub inne podobne urządzenie, a w czasie majówki na każdym przedmieściu unosi się aromatyczny zapach mięsa i dymu. A gdyby tak spróbować przenieść przyjęcia barbecue z przydomowych ogródków do modnych restauracji?

Genialny pomysł czy śmierdząca pomyłka?

Grill gastronomiczny może być małym, zgrabnym urządzeniem (pojedyncza płyta grillowa), ale może również zająć pół kuchni. Wszystko zależy od specyfiki lokalu. Kuchnia włoska, w odróżnieniu od kuchni amerykańskiej, jest bardzo uboga w grillowane potrawy. Dlatego też w restauracjach w stylu italskim rożen nie zostanie entuzjastycznie przyjęty przez smakoszy makaronu. Pamiętajmy, że każda kuchnia ma swoje charakterystyczne smaki, których klienci będą szukali w naszym lokalu. Ciekawym pomysłem będzie natomiast stworzenie jadłodajni w tematyce grillowej. Szczególnie w mieście, gdzie trudno o własne barbecue, może się takie miejsce okazać strzałem w dziesiątkę. Warto jednak zaznaczyć, że aby przyciągać zapachem klientów urządzenie musi być w czyste i w dobrym stanie, a każdy kładziony nań kawałek mięsa umiejętnie obracany i pilnowany. W przeciwnym razie zamiast apetycznych aromatów uzyskamy odpychającą woń, którą przejdą wszystkie ubrania. Zapach potraw może być bardzo pomocny przy prowadzeniu restauracji, ale równocześnie może być naszym przeciwnikiem. Zapaszki grillowanego mięsa są na tyle mocne, że warto zadbać o dobrą wentylację w lokalu lub umieścić grill w tak zwanym ogródku piwnym i korzystać z niego tylko w sezonie letnim.

Grill grillowi nierówny

Na rynku dostępnych jest bardzo dużo maszyn i urządzeń gastronomicznych, wśród nich znajdziemy grille. Ich wybór jest przeogromny. Na początek watro zadać sobie pytanie: nowy czy używany? Używany można kupić dużo taniej, jednak na korzyść nowego przemawia gwarancja i serwis. Jeśli umieścimy grill w kuchni restauracyjnej musi być on niezawodny, a w razie ewentualnej usterki natychmiastowo doprowadzony do porządku i gotowy do działania. Następnie watro zastanowić się, gdzie go postawimy. Od tego zależy to, w jak duże urządzenie możemy wyposażyć kuchnię. Duża część grilli gastronomicznych jest całym i spójnym zestawem, to znaczy ma swoje nóżki (mogą być z kółkami co ułatwia mobilność) jakieś dodatkowe blaty czy szafki. Oczywiście dostępne są również płyty grillowe do postawienia na blacie kuchennym. Na koniec trzeba zdecydować o tym, dzięki czemu będziemy piec kiełbaski. Możemy wybrać gaz, prąd lub tradycyjny węgiel. Wszystko zależy od możliwości danego lokalu oraz opinii właścicieli. Każda opcja ma plusy, minusy i swoiste wymagania, ale na każdej można przygotować równie pyszne potrawy.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne