Jak przygotować się do otwarcia lokalu gastronomicznego?

uliczka

Nie da się ukryć, że dla każdego właściciela restauracji dzień jej otwarcia jest bardzo ważny. Z pewnością w dużej mierze to właśnie od tego zależy, jak taki lokal będzie postrzegany. Żadną tajemnicą nie jest tutaj to, że pierwsze wrażenie jest bardzo ważne. W związku z tym warto się do takiego ważnego dnia odpowiednio przygotować i wszystko dobrze zaplanować. Co jest wówczas najważniejsze?

Wyposażenie

Na pierwszym miejscu powinniśmy wówczas postawić wyposażenie gastronomiczne, choć nie mówimy tutaj o samej kuchni, gdzie znajduje się odpowiedni do przygotowywania posiłków sprzęt. Ten jest oczywiście niezbędny, ale to, jak przygotowujesz posiłki, większości klientów nie interesuje. Oni o wiele bardziej zainteresowani są tym, aby smacznie zjeść takie danie w komfortowych warunkach.

Ład i porządek

Na pewno złe pierwsze wrażenie zostawi po sobie restauracja, która nie jest jeszcze ukończona. Nie będzie to najlepiej świadczyć o właścicielu. Chyba nikt nie lubi jeść w warunkach iście spartańskich, gdzie ściany czy sufity nie są wykończone i przypominają plac budowy. Lepiej jest więc otwarcie przełożyć, mając jednocześnie pewność, że wszystko jest już zapięte na ostatni guzik.

Personel

Wyposażenie gastronomiczne to jedno. Posiłki w dalszym ciągu będą jednak przygotowywać pracownicy. Kucharze, a przede wszystkim kelnerzy muszą być zatem do tej pracy stworzeni. Na pewno tych drugich muszą obowiązywać zasady savoir vivre. Bez odpowiednich kelnerów nawet najlepiej wyposażone gastronomie nie zdadzą egzaminu.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*