Jak wyposażyć lokal gastronomiczny? – poradnik

Jak wyposazyc lokal gastronomiczny – poradnik

Lokal gastronomiczny musi posiadać wyposażenie odpowiednie do jego charakteru i specjalizacji. Jeśli dysponujesz stosunkowo małym budżetem, musisz zdecydować, które sprzęty będą niezbędne już na początkowym etapie funkcjonowania knajpy czy restauracji, a które można dokupić później.

Poniżej znajdziecie poradnik na temat podstawowego wyposażenia kawiarni, barku kanapkowego, pubu oraz baru szybkiej obsługi.

Co musi znaleźć się w kawiarni lub klubokawiarni?

W kawiarni lub klubokawiarni z pewnością niezbędny będzie:

  • dobry ekspres do kawy,
  • zmywarka do szkła (najlepiej z funkcją wyparzania) lub zmywarka uniwersalna,
  • piec konwekcyjny (jeśli chcesz podawać ciasto pieczone w lokalu),
  • lady chłodnicze lub witryny cukiernicze,
  • dystrybutor do lodów,
  • chłodziarko-zamrażarka.

W taki sposób powinna być wyposażona każda kawiarnia, w której, oprócz ciepłej kawy i herbaty, będzie można zjeść świeże ciasto lub deser lodowy. Nie należy zapominać o sztućcach oraz całej zastawie (talerzykach do ciasta, serwisach do kawy i herbaty, pucharkach do lodów, szklankach do zimnych napojów itd.).

Wyposażenie baru kanapkowego:

W barze kanapkowym potrzebne będą sprzęty takie jak:

  • piec konwekcyjno-parowy do wypieku pieczywa,
  • lodówki i zamrażarki skrzyniowe,
  • kuchenka elektryczna lub gazowa,
  • lady chłodnicze,
  • profesjonalna krajalnica (niezbędna przy krojeniu np. serów czy wędlin),
  • lodówki,
  • ekspres do kawy.

Oczywiście trzeba będzie w tym przypadku zaopatrzyć się jeszcze w talerze, szklanki, kubki, sztućce oraz stoliki i krzesła, przy których klienci będą mogli usiąść, aby zjeść kanapkę. Wiele osób wpada do baru kanapkowego na szybko i potrzebuje kanapki na wynos, warto więc zainwestować w papierowe torebki i serwetki z logo baru.

Wyposażenie baru szybkiej obsługi

Bary szybkiej obsługi mogą różnić się rodzajem serwowanych dań oraz sposobem ich przygotowania. Jeśli bar będzie korzystał z gotowych półproduktów, zasadniczo niezbędna będzie wyłącznie kuchenka mikrofalowa. Natomiast jeżeli w punkcie gastronomiczny posiłki będą przygotowywane od podstaw, warto zaopatrzyć się w:

  • kuchnię indukcyjną,
  • grill elektryczny (np. do burgerów),
  • chłodziarko-zamrażarkę,
  • zmywarkę do szkła i zmywarkę uniwersalną,
  • profesjonalną krajalnicę.

Pub lub klub nocny

Jeżeli myślisz o otworzeniu baru z alkoholem, musisz dodatkowo pomyśleć o sprzęcie barmańskim – kostkarce oraz kruszarce do lodu. W tym przypadku przydatny będzie również mikser barowy oraz szafy chłodnicze. Niektóre z elementów wyposażenia udostępniane są przez producentów piwa czy napojów bezalkoholowych w zamian za sprzedawanie w lokalu ich produktów.

Sprzęt do lokalu gastronomicznego należy dobrać zgodnie z jego specyfiką. W większości lokali przyda się jednak taki sprzęt jak lodówka, lada chłodnicza, zmywarka czy profesjonalna krajalnica. Należy pamiętać również o naczyniach oraz wyposażeniu sali w stoliki i krzesła.