Jak znaleźć pracownika do restauracji?

ogródek

Bez wątpienia na sukces czy też wręcz przeciwnie porażkę restauracji składa się mnóstwo czynników. Wielu z nas zwraca tutaj uwagę na sprzęt, na którym przygotowuje się posiłki i na pewno słusznie. Nie można jednak uciec od czynnika personalnego, a więc osób, które w takim lokalu są zatrudnione. Dotyczy to oczywiście nie tylko kucharzy, ale także kelnerów, a nawet samego właściciela, który swoim pracownikom powinien dawać dobry przykład i trzymać się zasad i reguł, które nakreślił dla swojego lokalu. Jak zatem znaleźć pracownika do swojej restauracji?

Doświadczony czy początkujący?

Większość właścicieli takich restauracji o wiele chętniej zatrudnia osoby z doświadczeniem. Można to zrozumieć, gdyż są to już pracownicy wyszkoleni, a więc nie ma potrzeby inwestowania w ich kursy czy szkolenia. Z drugiej strony mogą jednak oni mieć również nawyki negatywne, które ciężko będzie wyplenić. Z kolei pracownik niedoświadczony to osoba, którą można ukształtować od podstaw, dzięki czemu stanie się on lojalnym pracownikiem zadowolonym z pracy w zespole.

Pochwała i krytyka

Każdy popełnia błędy, ale i nie tylko. Ważne więc jak zachowujemy się w przypadku pochwał pracownika i wobec jego krytyki. Panuje zasada, że chwalić go należy publicznie. Jeśli jednak coś w jego zachowaniu nam się nie podoba, powinniśmy go skrytykować i wytknąć mu błędy, ale tylko podczas rozmowy w cztery oczy. Niedopuszczalne jest, aby wytykać mu błędy przy innych pracownikach.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*