Jakie wyposażenie powinno znaleźć się w kuchni ciepłej w lokalu gastronomicznym ?

Jakie wyposażenie powinno znaleźć się w kuchni ciepłej w lokalu gastronomicznym

Odpowiednio dobrane wyposażenie gastronomiczne to połowa sukcesu każdego lokalu gastronomicznego. Funkcjonowanie jakichkolwiek restauracji bez właściwych elementów wyposażenia byłoby niemożliwe. Jeżeli prowadzimy przedsiębiorstwo gastronomiczne, musimy liczyć się z koniecznością nabycia wielu urządzeń, które odróżniają się od tych używanych w domu przede wszystkim mocą i gabarytami. Warto także pamiętać o tym, że od jakości zakupionego sprzętu zależeć będzie również jakość sprzedawanych przez nas produktów, a także ograniczenie ewentualnych strat. Właściwie dobrane wyposażenie w lokalu gastronomicznym pozwoli na uzyskanie satysfakcji klientów, co będzie związane z powodzeniem biznesu i oczywiście osiąganiem zysków. Poniżej przedstawiamy najważniejsze urządzenia, w które powinniśmy zainwestować, prowadząc lokal gastronomiczny.

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym odbywa się na ogół obróbka termiczna produktów spożywczych. Rodzaj i ilość wyposażenia zależny jest głównie od ilości potraw, które przygotujemy. Niemniej jednak zależy również od ich różnorodności i samej powierzchni lokalu. Dużo mniej urządzeń potrzebne jest w niewielkim barze, aniżeli w dużej restauracji, czy w jadłodajniach w zakładach produkcyjnych. W poniższym artykule zostanie opisane wyposażenie, które powinno znaleźć się w kuchni ciepłej.

Urządzenia w kuchni ciepłej 

Kuchnie ciepła stanowi tą część lokalu gastronomicznego, w której przygotowywane są dania gorące. Jest to najważniejsza część lokalu gastronomicznego i dlatego powinno się poświęcić jej najwięcej czasu. Głównym wyposażeniem, które powinno znaleźć się w tejże sekcji są różnego rodzaju urządzenia grzewcze. Pośród nich znaleźć powinny się grille, frytkownice, patelnie, piece konwekcyjne, czy trzony kuchenne.

Trzon kuchenny jest najważniejszym elementem kuchni. W wyglądzie przypomina on nieco kuchenkę, której zwykle używamy w domu. To na tym urządzeniu będziemy przygotowywać większość ciepłym potraw. Dokonanie właściwego wyboru trzonu kuchennego powinno być podyktowane liczbą przygotowywanych potraw, jak również wielkością lokalu. Zbyt mała ilość palników nie umożliwi nam przygotowania wszystkich zamówionych przez gości potraw. W małych kuchniach sprawdzą się uniwersalne, niewielkie urządzenia. W dużych lokalach gastronomicznych niezbędne zaś będą wieloelementowe trzony kuchenne.

Gdy wyposażamy kuchnie gastronomiczną warto zwrócić uwagę również na piece konwekcyjne. Pozwalają one na obróbkę termiczną produktów spożywczych w bardzo krótkim czasie, z użyciem mniejszych ilości tłuszczu, aniżeli w przypadku tradycyjnego smażenia i gotowania. Ponadto charakteryzują się niską awaryjnością i oszczędnością energii.