Szafa chłodnicza – świeżość produktów

Szafa chłodnicza - świeżość produktów

Aby zachować świeżość i walory smakowe niektórych produktów spożywczych, należy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Produkty takie jak mięsa, wędliny, nabiał oraz niektóre warzywa i owoce potrzebują znacznie niższych temperatur niż te, które panują w kuchniach. W gospodarstwach domowych z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju lodówki. W miejscach, zajmujących się żywnością na większą skalę niż obiad dla kilkuosobowej rodziny, zwykłe lodówki się nie sprawdzą. Urządzenie o takim samym działaniu, lecz dające większe możliwości lokalom gastronomicznym to szafa chłodnicza.

Te odpowiedniki lodówek to wielkogabarytowe, profesjonalne sprzęty chłodzące. Mogą mieć przeróżny wygląd oraz przeznaczenie. Szafy chłodnicze wykonywane są z nierdzewnych, odpornych na zabrudzenia, wilgoć i uszkodzenia materiałów. Wykorzystuje się je w sklepach, cukierniach, lokalach gastronomicznych – mogą służyć nie tylko do przechowywania żywności, ale również ekspozycji zachęcającej klientów do spróbowania danego przysmaku. W tym wariancie drzwi chłodziarek zastąpią szyby. Przeszklone drzwi sprawdzają się również w przypadku przechowywania kwiatów.

Szafy chłodnicze to inwestycja na lata, dlatego warto zadbać, aby zakupiony produkt był najwyższej jakości. Warto zwrócić uwagę na energooszczędne agregaty, pozwoli to na obniżenie rachunków za zużycie energii, te pieniądze lepiej zainwestować w rozwój biznesu.

Chłodziarki możemy podzielić na dwie kategorie pod względem rodzaju układu chłodzenia: statyczny lub dynamiczny. Układ chłodzenia statyczny zapewnia chłodzenie grawitacyjne – na wyższych półkach jest cieplej niż na niższych. Różnice temperatur są niewielkie. Taki system chłodzenia jest idealny na wyposażeniu piekarni czy cukierni, ponieważ nie wysusza wypieków. Układ chłodzenia dynamiczny zapewnia szybkie schłodzenie świeżo umieszczonych produktów. Obieg powietrza zapewnia równomierną temperaturę w całym urządzeniu, a specjalny system blokuje zasysanie ciepłego powietrza w momencie otwarcia drzwi. Dzięki temu system ten jest energooszczędny.

Niezależnie od tego, jaki biznes prowadzisz – z pewnością znajdziesz odpowiedni sprzęt dla siebie. Restauracje poza oczywistym wyborem szaf chłodniczych do wyposażenia swojego zaplecza, powinny nabyć również chłodziarki do deserów oraz win.

Każdy lokal gastronomiczny zgodnie z przepisami ustawy z dnia 11 maja 2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz przepisami wykonawczymi zawartymi w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku musi pobierać i przechowywać próbki żywności przez okres 72 godzin. Do tego zadania idealnie sprawdzą się chłodziarki do przechowywania próbek żywności.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne