Zanim wybierzesz frytkownicę gastronomiczną

Zanim wybierzesz frytkownice gastronomiczna

Każdy lokal gastronomiczny powinien posiadać odpowiednie wyposażenie. Bardzo ważne są sprzęty, jakie wykorzystywane są do przygotowywania dań. Również wystrój oraz naczynia, w których są podawane potrawy powinny być eleganckie, praktyczne, jak również łatwe w utrzymaniu czystości. W zależności od profilu działalności – czy jest to raczej miejsce o zasięgu lokalnym (np. stołówka pracownicza w firmie, szpitalna czy szkolna) czy ogólnodostępnym (bary, restauracje, jadłodajnie) trzeba wybrać odpowiednie rodzaje sprzętów.

Jakie urządzenia są potrzebne w gastronomii?

Dobry lokal powinien posiadać zestaw garnków, patelni oraz wielkogabarytowych urządzeń. Do przyrządzenia odpowiedniej chrupkości dań, które wymagają smażenia na głębokim tłuszczu, potrzebna jest wysokiej klasy frytkownica gastronomiczna. Występują różnego rodzaju modele. Wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej. Powinny być bardzo wydajne, wytrzymujące wysokie temperatury, jak również łatwe w utrzymaniu czystości. Ponadto czas ich użytkowania jest bardzo ważny, więc dobrej klasy urządzenie będzie służyć przez dłuższy czas.

Przeznaczenie frytkownicy gastronomicznej

Frytkownica gastronomiczna przeznaczona jest przede wszystkim do smażenia dań z ziemniaków (frytki, ćwiartki, kuleczki itp.). Ponadto sprawdza się przy przygotowaniu potraw mięsnych (np. devolay, kotlety mielone czy schabowe), ryb, jak również deserów (faworki, pączki, pierogi). Dodatkowo przyspiesza smażenie, a specjalna komora z sitem ułatwia wyjmowanie gotowych dań. Chrupiąca skórka gwarantowana przy zachowaniu odpowiedniego dla każdego rodzaju żywności czasu smażenia.

Specyfikacja sprzętu w gastronomii

Pojemność frytkownicy gastronomicznej może być różna w zależności od przeznaczenia. Najmniejsze to 3 litrowe, które z powodzeniem można także wykorzystywać w warunkach domowych. Do dużych lokali, gdzie dziennie przygotowuje się znaczne ilości zróżnicowanych potraw, warto zakupić np. 10 litrowe, jak również wielokomorowe (np. dwie komory po 18 litrów). Dzięki temu w szybkim tempie można przyrządzić znakomitej jakości frytki czy mięsa.

Ważne wskazówki dotyczące konserwacji sprzętu

Trzeba również dbać o odpowiednie użytkowanie sprzętu, jakim jest frytkownica gastronomiczna. Dlatego do przygotowania potraw potrzebny jest wysokiej jakości olej. Należy zapobiegać osadzaniu się tłuszczu na części przeznaczonej do smażenia. Powinno się dbać o dokładne czyszczenie specjalnymi środkami o wysokim stopniu odtłuszczania. Ponadto wskazane jest, by frytkownica gastronomiczna była używana z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii